torsdag 5. november 2015

Fin uke på leirskole sammen elevene;)) Snart er det advent og førjulstid. Men respekter at jeg liker julen selv om du ikke gjør det.

Nå har jeg tatt helg. Og det er godt;)) Jeg jobber i 60% faststilling som lærer. Og da har jeg fri hver mandag og fredag. Det er godt med de to fridagene i forbindelse med helgen. For hvis jeg har lyst å reise bort kan jeg gjøre det.

I oktober var jeg en uke sammen elevene på trinnet hvor jeg jobber på leirskole. Vi hadde fem fine dager med godt vær. Og vi hadde aktiviteter hver eneste dag. Elevene storkoste seg. Og det gjorde vi lærerne som var med også;))

Dagene begynte med frokost klokka 08.00. Klokka 10.00 var vi klare for dagens utflukt. Vi kom tilbake til leirstedet klokka 15.30. Og klokka16.30 var det middag. Etter middagen fikk elevene fri til å gjøre hva de ville. Klokka.18.30 var det kveldsmat. Om kveldene hadde grupper av elever underholdning. Og elevene viste seg fra den kreative siden;)) Klokka 22.00 skulle elevene være på rommene sine. Og klokka 22.30 skulle det være absoutt stille.

Det var artig å få være med elevene på leirskole. Og som lærer blir du kjent med dem på en helt annet måte enn i et klasserom. Vi hadde flinke turledere som er ansatt på leirskolen som var med oss på turene vi var på.

Elevene sitter igjen med gode minner. Og den første uka etter leirskolen har vi brukt mye tid på å bearbeide inntrykkene våre;))

Nå er vi inne i den første uken av november. Og jeg kjenner jeg gleder meg til advent og julen;)) Vi reiser opp til Trondheim 22.desember. Og jeg gleder meg til å komme hjem til familien. I år blir vi hjemme i Trondheim til 3.januar.

Jeg eeeeelsker alt som har med advent og julen å gjøre. Og jeg storkoser meg å gjøre koselige ting med familie og venner. Jeg eeeeelsker å pynte til jul. Og selv om vi ikke skal være i hjemme i julen liker jeg å julepynte stua tidlig i desember sånn at vi kan ha julestemning på forhånd. Vi har plastjuletre. Og det bruker vi å sette opp i midten av desember. For meg er det ikke gavene som teller. Men kosen med familien og venner i adventstiden og i julen;))

Jeg ser det er noen som går hardt ut mot oss som liker juletradiajonser og andre tradisjoner. De beskylder oss som liker jul for å ikke tenke selv. Og for å være hjernevasket. Hva???? Hjernevasket for at man liker jul??? Det er det dummeste jeg noen gang har hørt. 

Jeg snakker for min egen del. For jeg har alltid likt julen. Og for meg er julen den fineste høytiden med vakre lys, varm og lun stemning og være sammen med familie og venner som jeg er glad i;)) Det er ingen som har tvunget på meg at jeg skal like jul. Jeg er langt fra hjernevasket.

Noen få av dem som jeg kjenner (slekt, venner og arbeidskolleager) sier at de ikke liker julen. De har sine gode grunner til å ikke like jula. Men felles for dem jeg kjenner er at respekterer oss som liker julehøytiden. Og jeg har aldri fått beskyldninger fra dem at vi som liker juletradisjoner og andre tradisjoner er hjernevasket og ikke kan tenke selv.

Hvis de tradisjonskritiskerne skal få aksept for at de ikke liker julehøytiden bør de akseptere at andre liker julen og det som hører med. Tradisjonskritiskerne kan snakke for sin egen del. Men hold dere for god til å komme med usaklige påstander om at andre som dere ikke kjenner eller har møtt er hjernevasket og ikke kan tenke selv. For det blir for dumt i mine øyne.
9 kommentarer:

 1. Koselig å lese innlegget ditt, og fin å lese at du har hatt det bra på leirskole med elevene dine :) Det er fint med leirskole om høsten. Da jeg gikk i 6.klasse hadde vi leirskole om høsten. Vi var på Oppdal på Haugen Gård vi. Jeg kan fremdeles huske det som om det var i går :)

  Fine naturbilder du har tatt som du har delt på facebook :)

  Er det noen som sier at de som liker jul er hjernevasket, og ikke kan tenke selv?

  Jeg har alltid likt advent og jul, og det er meg som person. 1.advent er jeg ikke sen om å finne frem adventslys, adventstjernen, syvarmede lysestaken og adventsdukene mine. Litt etter litt pynter jeg til jul i huset. Jeg vasker ikke rundt hele huset. Det gjør vi på våren. Jeg liker også å bake, og jeg baker de sortene som mannen min og jentene våre liker.

  Etter jeg fikk jentene ble den enda morsommere å skape sine egne juletradisjoner med jentene. Da de var små var det morsomt å se spenningen hver morgen da de skulle åpne pakkekalenderen. Øynene lyste av spenning da de fant pakkene sine. Forventingene deres ble større og større for hver dag julaften nærmet seg. I desember synes jeg det er fint å følge med en julekalenderserie på tv :)

  Jeg trodde jentene var for store til å ha adventskalender, men begge to har sagt at de vil ha adventskalender i år også :)

  Mannen min og jeg kjøper ikke julegaver til hverandre, for vi kjøper oss noe vi trenger til huset. Det synes jeg er en grei avtale.

  Jeg forstår de som ikke liker julen, stresset og maset rundt julen, og jeg forstår de som ikke liker jul på grunn av familiære forhold. Det skal vi akseptere. Som deg kjenner jeg noen som ikke liker jul.

  De som ikke liker jul får mene det de vil. Jeg finner meg ikke at de dømmer meg for å være hjernevasket og ikke ha egne meninger.

  Du vet at noen bare skal provosere når de sier det, og de kan du ikke ta seriøst i det hele tatt.

  En fin kveld ønskes deg :)

  Godklem fra Irene

  SvarSlett
  Svar
  1. Irene

   Takk for det;)) Ungene på trinnet snakker enda om leirskolen. Vi har brukt opplevelsene deres i nesten alle fag;)) Når ungene var så greie å ha med å gjøre var det ikke noe problem å ha dem med på leirskole nei;))

   Når vi fikk ungene våre ville gubben og jeg lage fine juletradisjoner for dem som de kunne ha med seg senere i livet. Det var artig å se all spenningen til ungene i desember frem til jul. Og de fikk ikke dagene i desember til å gå fort nok frem til julaften.

   Gubben og jeg gjør det samme vi også. Vi kjøper ting som vi trenger sammen til huset. Og storesøstrene mine og jeg spleiser på julegave til mamma og pappa. Det er mye bedre å gi dem noe de trenger i stedet for småtull.

   2.søndag i advent har korpset som jentene spiller i adventskonsert. Det er en tradisjon å være på den konserten. Jeg kommer ikke i julestemning før jeg har hørt korpset spille;))

   Jeg ser ikke ned på de som ikke liker jul. For de har sine personlige grunner. Men de skal akseptere at andre liker jula uten å komme med spydigheter om at vi som liker advent og jul er hjernevasket og ikke kan tenke selv. Det sier de bare for å provosere. Og bare for å finne noe å hakke på andre folk på.

   Ha en fin fredag;))

   Stooor klem fra Else Marit

   Slett
 2. Kjekt at du fortalte om leirskolen sammen elevene på trinnet, og kjekt at du hadde det kjekt. Det er sikkert ikke noe hvilehjem for dere lærere når dere er på leirskole, for dere har da det hele ansvaret for dem 24/7.

  Kjekt at du kommer til Trondheim, og det blir trivelig å treffe deg på romjulsfesten vår :) Jeg kommer inn til Trondheim med båten 4.juledag, og jeg overnatter til Irene til 30. desember. Romjulsfesten i romjula er årets høydepunkt, og det er kjekt å treffe alle sammen :)

  Noen prater før de tenker. Jeg er så hjernevasket som liker jul, og jeg har ikke enge meninger :) Dream on sier jeg. Det sier mye mer om de som mener det enn om vi som liker jul.

  Jeg liker ikke stresset som er før jul. Desember og advent handler om å nyte dagene fult ut, og det er kjekt å finne frem all julepynten fra loftet for å kose opp inne. Ute har vi et grantre vi pleier å ha lys på, og vi har en enkel lysende nisse som klatrer opp en stige.

  I syforeningen jeg er med i har vi alltid et juleverksted hvor vi lager julepynt og dekorasjoner. Vi koker julegløgg, koser oss med pepperkaker, og spiser julegrøt med mandel i.

  Julegavene er ikke viktige, og de kunne jeg glatt ha hoppet over. Det viktigste er samværet med familien vår, slekt og venner.

  Mange liker ikke julen, og kommer vel at maset og jaget etter dyre julegaver har ødelagt mye av julens innhold. Du kan velge om du vil la deg rive med i maset og stresset før jul, eller om du vil gjøre det stikk motsatte. Jeg velger det siste. Julegavene er jeg ferdig med for lenge siden. Jeg kjøper jevnt gjennom hele året.

  Hva er vel triveligere enn å sette seg ned med gløgg og mandariner, og skrive julekort til slekt og venner :)

  Som mamma selv til tre gutter har det vært kjekt å lage juletradisjoner, og alle tre guttene mener at juletradisjonene må vi ta vare på.

  Jeg feirer julen av egen fri vilje, og lar ikke kommentarer som at jeg er hjernevasket uten egne meninger gå inn på meg :)

  Fin, fin kveld til deg og familien din :)

  Klem, klem fra Mona Elisabeth


  SvarSlett
  Svar
  1. Mona Elisabeth

   Takk for koselig kommentar;)) Elevene har pratet mye om leirskolen. Og vi har brukt mye tid på etterarbeid i ulike fag om leirskolen;)) Når elevene var så greie som de var er det ikke noe problem å reise sammen dem på turer;)) Elevene på trinnet er en herlig gjeng som jeg er glad i;))

   Jeg gleeeder meg til å komme hjem til Trondheim i julen. Og jeg gleder meg masse til å se igjen deg, Irene, Toril og alle de andre som kommer på vennetreffet vårt;))

   Gubben og jeg vil feire jul i Trondheim siden vi bor så langt unna. Svigermor treffer vi ofte ellers. Hun feirer alltid jul hos svogeren min og ungene hans.

   Juleverksted er råkoselig da;)) Det pleier vi i syforeninga vår også ha en lørdag i desember;)) Vi har hatt juleverkstedet i 6 år. Og det er råkoselig;)) Da spiller vi julemusikk, drikker julegløgg med mandler og rosiner i, lager julepynt, julegaver og juledekorasjoner. Hun ene i syforeninen vår er kreativ på sånt;))

   Jeg er antistress før jul. Og jeg blir ikke med på julestresset som mange holder på med. For meg er advent og jul en tid hvor jeg kan få ro og fred i sjelen;))

   Jeg husker da ungene var små. Da 1.desember kom lyste øynene opp. Og spenningen steg for hver dag frem til julaften;)) Dagene for ungene kunne ikke gå fort nok.

   Jeg også liker julen av egen fri vilje. Og ikke en eneste person har hjernevasket meg;))

   Ha en fin fredag;))

   Stooor klem fra Else Marit

   Slett
 3. Kjempekoselig blogginnlegg du har skrevet :) Det var kjempekoselig å lese om uka du hadde på leirskolen, og jeg er enig med Irene at de høstbildene du la ut på facebook var kjempenydelige! Du burde dele dem på bloggen din også :)

  Vi også var på Haugen Gård på Oppdal høsten 1978, og jeg husker så kjempekoselig vi hadde det. De hadde fjøs med kyr, og vi måtte opp for å være med i fjøset. Det var kjempegøy :)

  Julen <3 <3 <3 Jeg er og blir en advent- og juleperson, for jeg elsker advent- og juletiden kjempemye :) Nå begynner vi å øve julesanger i koret også, og det er noe spesielt å synge i kor i november/desember, og ikke minst på julekonserten 4.juledag :)

  Jeg begynner også tidlig i desember å sette frem julepynt, henge opp røde julekuler i vinduene med rød sløyfe i, og rett og slett julepynte leiligheten :) Både mannen min og jeg har Flaxadventskalender, og det har vi hatt i mange år. Hvert år er det mannen min som vinner 20 - 50 kr. på flaksloddet :)

  Jeg baker også, men det er rett og slett for å få lukten i huset. Det jeg baker er: Colakaker, delfiakake, kokosmakroner og krumkaker. Mannen min og jeg har en tradisjon å montere pepperkakehus. Det var noe han gjorde gjennom oppveksten, og som ha ønsket å gjøre som sin tradisjon.

  Ikke minst det å få kose seg kjempemasse med familie, slekt og venner i mellomjula. Det som er kjempekoselig i jula er å våkne tidlig, tenne opp i ovnen hvis det er kaldt, koke kaffe, sette frem litt småkaker til morgenkaffen, og kose seg med "Julemorgen" på TV'n. Hvert år finner jeg frem julecdene mine som jeg spiller fra 01.12 :)

  Min mor liker ikke julen, og det gjør hun ikke fordi savnet etter min far blir så sterkt for henne i jula, men hun synes det er kjempekoselig å få feire jul sammen søsteren min, mannen hennes, mannen min, meg, barnebarn og oldebarn!

  Nå er jo helsa hennes betraktelig svekket, og hun greier ikke stelle i stand til jul selv. Vi hjelper henne med å kjøpe de julegavene hun vil gi bort, og hjelper henne med å pakke dem inn. Hun vil ha juletre og julepynt, men hun synes det blir tungt i jula.

  Jeg har enda to bekjente til som ikke liker julen, men de er sammen familien og slekten sin. De har aldri kommet med noen form for kommentarer for at andre liker advent- og juletiden.

  Hvis motstandere av jul (som ikke kjenner meg som privatperson) mener at jeg ikke kan tenke selv, og at jeg er hjernevasket fordi jeg ikke liker julen synes jeg det sier kjempemasse om hvor lite den personen har å komme med, og jeg mister fullstendig respekt for slike personer som beskylder ukjente mennesker for å være noe de ikke har peiling på!

  Ønsker deg en kjempefin fredag vennen, og ei kjempefin og god helg :)

  Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene  SvarSlett
  Svar
  1. Toril

   Takk for koselig kommentar snuppa mi;))

   Vi lærerne på trinnet har pratet mye om hvor imponert vi er over elevene under oppholdet på leirskolen;)) Og vi har gitt foreldrene tilbakemelding om at det var en fryd å være med elevene på leirskole.

   Elevene selv har pratet mye om leirskolen. Og vi har brukt ukene etterpå til å bearbeide leirskoleuka i forskjellige fag;))

   Jeg gleder meg masse til å komme hjem til Trondheim. Og til å treffe deg igjen;)) Gleder meg til vennetreffet vi skal ha 5.juledag;)) Det blir råkoselig;))

   Ingen kan ta fra meg min glede over advent, førjulstid og julen;)) Og ingen skal få rakke ned på at jeg liker advent og jul. Jeg kommer alltid til å like jul samme hvor mye andre misliker jul. De som ikke liker advent og jul må få lov til det. Men de skal respektere at andre liker høytiden;))

   Du har rett. De som mener at vi som liker advent og jul synes andre er hjernevasket, og ikke kan tenke selv føler et behov for å kritisere. Jeg tar ikke deres meninger seriøst en gang. For de må finne noe å hakke på hos andre.

   Gjensidig respekt er det noe som heter. Men manger noen glemmer akkurat det.

   Ha en fin fredag;))

   Stooor klem fra Else Marit

   Slett
 4. Koselig med leirskole da, og det er et avbrekk i hverdagen i klasserommet med skolebøker og lekser :-) Jeg savner leirskole for elevene på ungdomsskolen, for tenåringene trenger å røre seg mer enn de få timene i gym de har i uka, turdag om
  høsten og skidag om vinteren.

  Jeg så de høstbildene dine på facebook, og syntes de var fine alle sammen. De må du legge ut på bloggen din også, for bildene dine fortjener å bli sett :-)

  Jeg likte ikke julen før jeg fikk sønnen og datteren min. Først når jeg ble mamma syntes jeg det var koselig å lage egne juletradisjoner. Det jeg ikke liker så godt er maset etter de dyreste julegavene, og alle de stresset menneskene i butikkene i hele desember.

  Verdiene jeg vil fokusere på til sønnen og datteren min er ikke dyreste gaver, men samhold, omtanke og omsorg for de som trenger det. Jeg nekter at førjulstiden i huset vårt skal bestå av stress, mas og jag, men kos, hygge, og ta seg tid. De få gangene jeg har foreslått å reise til syden i julen har det blitt enstemming nedstemt.

  Det er verdiene vi foreldrene lærer våre barn de vil ha med seg videre, og får de en god følelse når det gjelder julen, vil grunnlaget være lagt.

  I juleferien vil sønnen og datteren min slappe av, for de er alltid slitne av alt som heter skole. Juleferien trenger de til å få slappet av, og det gjør jeg også. Vi er flinke til å passe på å ikke ha alt for mange planer i julen. Juleferien skal ikke være fylt av stress, men ro og harmoni. Jeg synes julen er en harmonisk og fin høytid :-)

  Den gangen jeg ikke likte julen noe spesielt kunne jeg aldri kritisere andre for at de likte jul, og jeg kunne aldri fått meg til å si at de som likte jul var hjernevasket, og ikke hadde egne meninger. I hvert fall ikke når jeg ikke kjenner menneskene som liker jul. Det høres ut som de sier det for å få oppmerksomhet, eller for å skape en reaksjon.

  Ønsker deg en fin søndag :-)

  Bloggklem fra Gry

  SvarSlett
  Svar
  1. Gry

   Takk for koselig kommentar;))

   Åhhhh jaaaa det var råkoselig på leirskolen. Og elevene oppførte seg eksemplarisk. Det var ikke en eneste surmulig i løpet av uka. Alle elevene var positive. Og de hørte etter. Vi har gitt foreldrene tilbakemelding om at det var en fryd å få være med dem på leirskole.

   I ukene etter leirskolen har vi brukt på etterarbeid i ulike fag;))

   De verdiene vi som foreldre har i forbindelse med advent, førjulstid og jul vil ungene våre få. Hvis vi stresser før jul blir ungene stresset. Og det er ikke førjulskos for meg. Der sa du det et viktig ord jeg hadde glemt. Advent, førjulstid og jul skal være fylt av harmoni, ro og fred i sjel og sinn;))

   Jeg tror det er stresset som mange motstandere av jul reagerer på. Og derfor ikke liker jul. Men ingen trenger å bli med på stresset og jaget etter dyre julegaver. For meg er det ikke et jul handler om.

   Jeg tror mange av foreldrene våre måtte rundvaske huset før jul. Det gjør ikke vi. Vi tar rundvask av huset på vårparten når det er varmere i været.

   Jeg aksepterer at noen folk ikke liker advent og jul. Men det er viktig med gjensidig respekt. De som misliker advent og jul må akseptere vi som liker det.

   Jeg tar ikke de som sier at vi som liker advent og jul er hjernevasket og ikke har egne meninger seriøst en gang. Det greier jeg ikke.

   Ha en fin fredag;))

   Bloggklem fra Else Marit

   Slett
 5. Catzy

  Takk for koselig kommentar snuppa mi;))

  Det var en råfin uke med greie eielver. Og det var ikke en eneste surmulig fra elevene;)) Vi har gitt foreldrene tilbakemelding om at det var en fryd å ha med elevene på trinnet på leirskole;))

  Det var slitsomt. For du må være 100% påpasselig hele tiden hvis noe skulle skje. Og du må se etter signaler om mistrivsel. Elevene har ulike erfaringer med å være borte fra foreldrene sine så lenge av gangen.

  Vi hadde en regel. Og det var at fra klokka 08.30 - 17.00 samlet vi inn alle mobiltelefonene i en ekse. Elevene fikk tilbake mobiltelefonene sine etter middag. Ingen fikk lov til å ha mobiltelefoner ved måltidene. Og når det var kveldskos og underholdning ble alle mobiltelefoner samlet inn og lagt i esken. Det fungerte bra;))

  Jeg også innrømmer gladelig at jeg liker advent, fjørjulstid og julen;)) Og jeg skjemmes ikke over å si det til noen. Jeg aksepterer de som ikke liker jul. Men jeg forventer gjenstidig respekt. Og at de ikke kritiserer meg for min mening om jula.

  Jeg tror at mange av de som ikke liker advent, førjulstid og jul mislker det på grunn av stresset og jaget etter dyre gaver. Men man trenger ikke være med på den trenden.

  Gubben og jeg har valgt at advent, førjulstid og jul skal være fylt av harmoni, fred og ro i sjelen. Og ikke stress. Alle tre ungene hos oss liker jula. Gutten vår som studerer i Trondheim sa at han kom til å savne å spille på adventskonserten med korpset i år. Nå holder han på med forberedelse til sine første eksamener.

  Vi pynter juletreet også en uke før jul. Men det er fordi vi reiser hjem til Trondheim. Da synes vi det er råkoselig å ha juletreet i stua før vi reiser;))

  Jo mer jeg tenker på advent og førjulstida jo mer gleder jeg meg til jula;))

  Ha en fin fredag;))

  Stooor klem fra Else Marit

  SvarSlett